Petit choux
med söt fyllning
Petit choux
2 dl vatten
50 g smör
2 dl vetemjöl
3-5 ägg
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Gör i ordning två plåtar med smörpapper.
2. Koka upp vatten och smör i en rymlig kastrull. Tillsätt mjölet och rör kraftigt med en stadig slev. Degen ska bli jämn och släppa från kastrullen.
3. Ta kastrullen av värmen. Tillsätt ett ägg i taget och jobba in det i degen. Kräver kraftig omrörning. Mot slutet kan du behöva ta ett halvt eller en kvart av ett ägg för att få rätt konsistens. Smeten ska droppa från skeden, inte rinna eller inte lossna i ett stycke.
4. Klicka ut degen på plåtarna. Lagom till små petit chouxer är 1-2 msk/st. Ställ ner ugnen till 175 grader och grädda i 25-30 min. Öppna inte luckan under gräddningen.
5. Klara när ytan är torr och de håller sin form. Petit chouxerna får svalna på plåten utan duk över. Gör ett diskret snitt i var och en för att släppa ut ångan.
Går bra att baka någon dag innan du fyller dem.
Fyllning
40 g crème cheese
20 g smör
50 g florsocker
Variant a
- 1 msk LissEllas Ljuvliga hjortronsenap.
Variant b
- 1 ½ tsk LissEllas Speyside whiskysenap.
- mörk choklad
Gör så här:
1. Rör ost och smör mjukt. Tillsätt florsockret. Blandas enklast med en mixerstav. Tillsätt variant a eller b.
2. Låt blandningen vila kallt minst ett par timmar.
3. Skär av toppen av petit chouxerna och fyll med vald blandning.
Variant a med hjortronsenapen pudras med florsocker.
Variant b med Speyside smält mörk choklad. Ringla den efter kanten på botten. Lägg i smeten och lägg på locket. Ringla även choklad över locken.
Tillbaka
|